Krystalizace medu – známka jeho kvality

Možná jste si toho již také všimli…. V regále v hypermarketu je spousta druhů „medu“. Téměř všechny jsou „krásně“ tekuté a řídké a to i když je budete skladovat v ledničce. Na chleba je namáznete jedna-dvě a lžičku na zamíchání čaje v nich rozhodně neohnete 🙂 A ta cena… Vše okolo 100 Kč.
Přátelé, řeknu Vám tajemství. Med, který nekrystalizuje, jednoduše není med. Krystalizace medu je jedna ze základních vlastností a musí se s ní počítat. Buď můžete med šetrně rozehřát nebo ho pastovat a nebo si koupit něco, co se za med jen vydává. Zamyslete se nad logistickým procesem, který „med“ v hypermarketu musí absolvovat. Sklady u výrobce (spíš dovozce 🙂 ), velkosklad, sklady hypermarketu a v tom zmiňovaném regále si taky chvíli postojí. A pořád je tekutý… A přitom, když si koupíte med od včelaře, tak je do dvou měsíců zkrystalizovaný (pokud se nejedná o medovici, které to trvá o nějaký ten měsíc déle). Není to trochu divné?? A ještě jedna rada na závěr. Nekoukejte jen na cenovky, ale i na hmotnost, a počítejte…. Za těch zmiňovaných cca 100 Kč určitě nekoupíte kilo. A pokud si to na to jedno kilo přepočítáte, tak Vám vyjde cena, jenž cenu kvalitního medu od Vašeho včelaře hravě přebije 🙂
Nu což, není všechno zlato, co se třpytí. Moc hezký článek k této problematice vydal i Český svaz včelařů, tak na něj v případě zájmu mrkněte 🙂

zkrystalmed

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *